Znaki charakterystyczne storczyków?
Bogate, kwiatowe kiście i mięsiste, dość duże liście.
Zwykle najchętniej przyglądamy się tym pierwszym, ale to bardzo ważne, by zadbać też o drugie. Bo gdy u storczyka pojawiają się żółte liście lub więdną, trzeba go jak najszybciej ratować.
Zwykle zielone i sprężyste, gdy dotyka ich choroba lub zmieniają się warunki toczenia więdną, żółkną i zasmucają właścicieli. Co jest najczęstszą przyczyną marnienia liści storczyków i jak sobie z tym radzić?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że żółknące i/lub marszczące się liście storczyka mogą mieć wiele przyczyn. Najczęściej mają z tym związek choroby, zła pielęgnacja, nadmierna troska lub wiek rośliny. Często żółknące liście pojawiają się też po przestawieniu rośliny w nowe miejsce, tuż po przyniesieniu go do domu albo jako oznaka różnych chorób.
Storczyk ma za mało wody
Podlewanie ma kluczowe znaczenie w uprawie storczyków – sprawdź jak odpowiednio go podlewać. Odpowiednia ilość wody w połączeniu z wilgotnością powietrza w pomieszczeniu i jego temperaturą mogą wspierać wzrost i kwitnienie rośliny lub doprowadzić ją do zniszczenia.
Zbyt wysoka temperatura i niska wilgotność, w połączeniu z nieregularnym podlewaniem doprowadzą do odwodnienia rośliny. Suche, zniszczone korzenie nie będą doprowadzać wody do reszty storczyka.
Efektem będą pomarszczone liście, z które z czasem zżółkną, zaschną i odpadną. Co ważne, zmiany będą widoczne na wszystkich piętrach rośliny. W takiej sytuacji najlepiej jak najszybciej zapewnić orchidei nawodnienie.
Można np. wstawić ją do miski z wodą i pozostawić tam do momentu, w którym podłoże będzie wilgotne, a korzenie mokre. Potem trzeba storczyka odsączyć, a suche elementy rośliny usunąć.
Storczyk ma za dużo wody
Paradoksalnie nadmiar wody również może stać się przyczyną złego stanu naszej rośliny.
Nadmierne podlewanie sprawia, że przez mokre podłoże korzenie nie mają dostępu do powietrza i – podobnie jak przy przesuszeniu – przestają pobierać wodę i składniki odżywcze. Liście robią się żółte, są miękkie, łatwo odpadają, mogą pojawić się brązowe plamy.
Jeśli długo przelewaliśmy kwiatka, trzeba wyjąć go z doniczki i przesadzić do nowego podłoża. Konieczne będzie obejrzenie korzeni u usunięcie wszystkich nadgniłych fragmentów. Potem umieszczamy storczyka w nowym podłożu i przerwa w podlewaniu.
Storczyk ma za mało światła
Storczyki lubią dobre światło. Niezbyt intensywne, bo wtedy wypala w liściach dziury, ale też nie za słabe, bo to wpływa na kondycję całej rośliny.
Jeśli do braku światła dodamy wysoką temperaturę powietrza i wysoką wilgotność podłoża, mamy gotowy przepis na marniejącą orchideę. Jej liście zmienią kolor z intensywnie zielonych na jasnozielone, a potem żółte. Utracą sprężystość, a staną się wodniste i łamliwe. Konieczne będzie przeniesienie storczyka w jaśniejsze miejsce i ograniczenie podlewania.
Storczyk ma za ciepło/za zimno
Zmiany temperatury nie służą storczykom. Lubią, gdy temperatura jest stała i oscyluje między 20 a 22 stopniami Celsjusza, a wahania występują tylko z nadejściem dnia lub nocy. Taki tryb umożliwia naturalny wzrost zdrowych roślin.
Poniżej 20 stopni granicy wzrost nowych liście będzie zahamowany, a te już istniejące szybko zrobią się żółte. Jeśli natomiast temperatura będzie zbyt wysoka, liście zaczną żółknąć i zasychać.
Storczyk nie jest nawożony
Jeśli ilość wody, światło i temperatura są ok, przyczyną żółtych liści u storczyka może być niedobór substancji odżywczych.
Najczęściej chodzi o azot lub żelazo. Jeśli braknie azotu, starsze liście orchidei jaśnieją, a potem żółkną i obumierają. Jeśli za mało jest żelaza, żółte stają się najmłodsze i/lub rozwijające się.
Dlatego zadbaj o storczyki i od kwietnia do września nawoź je do 2-3 tygodnie odpowiednim nawozem.
Storczyk jest już stary
Żółte liście pojawią się z jeszcze jednego powodu, na który jednak nie możemy nic poradzić. To po prostu starzenie się kwiatka.
U Phalaenopsisów i Cattley’i zasuszanie i odpadanie dolnych liści to naturalny proces poprzedzający wzrost nowych.
Bulwiaste Dendrobium samoistnie zasycha po 3-4 latach, a przed tym żółknie i zamiera. I nie ma powodu do zmartwień, o ile pogorszenie stanu nie obejmuje szybko całej rośliny.